Cómpeta is het grootste van de witte dorpjes in de Axarquia, het gebied ten oosten van Malaga. Het ligt op zo'n 600 meter hoogte, 16 kilometer van zee.

Het dorp heeft een lange Moorse traditie en staat bekend om de productie van de Malagawijn. In juli vindt het jaarlijkse dorpsfeest plaats en in augustus het wijnfeest.

In de loop der jaren is het dorp flink gegroeid en biedt het veel faciliteiten, zoals tientallen restaurants, banken met pinautomaten, twee supermarkten en verschillende kleinere winkeltjes. Elke zaterdag is er markt. Plaza Almijara vormt het hart van het dorp. Hier bevinden zich de kerk en een aantal restaurants.

De charme van Cómpeta is dat het niet in alles met de moderne tijd is meegegaan. Ondanks de bovengenoemde faciliteiten komt u geregeld de herder met zijn kudde geiten tegen wanneer u van ons huis naar het dorp gaat. En als u 's avonds op het plein zit, moet u ook niet raar opkijken wanneer er een paar lokale boeren te paard aankomen om in de bar een biertje te drinken. U kunt in Cómpeta gemakkelijk verdwalen en u terug wanen in vroeger tijden, wanneer u de wirwar van kleine straatjes inloopt.

Cómpeta is een geweldige uitvalsbasis voor verschillende activiteiten.

"Dit is mijn dorp"

Cómpeta was het onderwerp van een aflevering van de TV-serie "Este es mi pueblo" ("Dit is mijn dorp") op RTVA/Canal Sur Andalucía: